Vaping har vuxit snabbt under det senaste årtiondet, blir den mest populära konsumenten nikotin konkurrens till cigaretter, och den vanligaste produkten används för att sluta röka. Och tillsammans med sin ökade popularitet har kommit en besvärlig grupp kunder: nyfikna tonåringar. Tillsynsmyndigheter och lagstiftare har använt en mängd olika strategier för att hålla ungdomar borta från ångprodukter, och den absolut vanligaste har reglerat hur gammal du måste vara för att köpa vape produkter.

Som med alkohol, genomdriva en laglig lägsta försäljningsålder är inte en perfekt lösning, men det är det mest tillförlitliga sättet att minska tonåring vaping. För lagstiftare, bestämma hur gammal du måste vara att https://vape.se/e-cigaretter/, hur gammal man kan köpa en vape, påföljder för återförsäljare som bryter mot lagen, och hur man kan genomdriva ålderslagstiftningen är inte lätt. När allt kommer omkring, lagstiftare som får det fel kan mycket väl av misstag öka ungdomar eller vuxna rökning, eller bidra till att skapa en svart marknad.

I de flesta länder är vaping antingen regleras som en tobaksprodukt, en fristående konsumentproduktkategori, eller är inte särskilt reglerad alls. I vissa länder är ångprodukter förbjudna. I de nationer som reglerar e-cigaretter, den lagliga åldern för att köpa dem är oftast samma ålder vid vilken medborgarna anses vuxna. I de flesta länder är den åldern 18 år, men den varierar, som vi kommer att se. På den största vaping marknaden i världen-USA-den rättsliga vaping ålder är nu 21.
Vad är den lagliga åldern för att köpa vapes i USA?

Inför påtryckningar från tobakskontrollgrupper och berörda föräldrar antog kongressen 2019 en federal tobakslag. Den nya åtgärden, som ingår i årsskiftet federala anslag proposition, undertecknades i lag av president Trump den 20 december, och trädde i kraft omedelbart. Även om det omfattar cigaretter och andra tobaksvaror, kom drivkraften att anta lagen från oro över tonåring vaping.

Lagförslaget lägger till en linje till Food, Drug and Cosmetic Act om att det “skall vara olagligt för alla återförsäljare att sälja en tobaksprodukt till någon person yngre än 21 år.” Det mandat att varje stat måste visa att åldersgränsen upprätthålls, även om staten själv inte har passerat sin egen Tobak 21 lag-eller riskerar att förlora en del av sin federala missbruk matchande bidrag.

Den nya lagen utdömer inte påföljder för köp, användning eller innehav (ofta kallad “PUP lagar”) av dem under 21, men endast för återförsäljare som säljer till minderåriga beskydd. Nuvarande statliga och kommunala lagar som undantar vissa grupper (aktiva militära medlemmar, till exempel) är nu föregripas av den federala lagen, som inte har några sådana undantag.
Hur gammal måste du vara att vape infographic
Satsningen på tobak 21 lagar

En del av Peoplesmoker.se 2016 Deeming Rule var ett federalt förbud mot försäljning av ångprodukter till personer under 18 år. Genom att anse att tobaksfria apparater och e-vätskor var tobaksvaror omfattas de automatiskt av den federala åldersbegränsningen för att sälja tobaksvaror till minderåriga. Minimiåldern för att köpa vapes hade varit en stor efterfrågan på tobakskontroll aktivister, som länge hade porträtterat vaping marknaden som en “vilda västern” som behövde tämja av FDA. Sanningen är mindre spännande: 48 stater hade redan sina egna åldersgränser när den federala myndigheten agerade.

Men redan innan den federala åldersbegränsningen i emanserregeln trädde i kraft i maj 2016 hade tobakskontrollgrupper börjat sikta högre. New York City genomförde den första så kallade Tobaks21-lagen 2014. 2016 blev Hawaii den första staten att göra det, och Kalifornien följde senare samma år. När kongressen passerade den federala lagen, 19 stater och mer än 500 städer och län hade infört T-21 restriktioner.

Förespråkare för att öka den lagliga åldern efter 18 sade att om unga potentiella rökare (eller vapers) inte regelbundet umgås med människor gamla nog att lagligt köpa tobak eller vaping produkter, färre tonåringar skulle ha tillgång och bli vanliga användare. Många gymnasieelever är 18, sa de. Dessa unga vuxna kan lagligt köpa produkterna, som de sedan dela med eller sälja till de yngre eleverna. Men få gymnasieelever har 21-åriga vänner.

Emellertid, Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act hindrade FDA från att öka den lagliga åldern för att köpa tobak efter 18, den lagliga åldern på majoriteten. Tills de kunde övertala kongressen att ändra lagen, anti-rökning grupper beslutat att lobba städer och stater att passera sina egna åldersgränser. Och det är precis vad de gjorde.